За нас

Уважаеми посетители на нашия сайт,
щастлива съм да Ви приветствам при нас!

Лазерен и дерматологичен център за естетична медицина „Пандерма” има в актива си повече от 20 години практика и натрупан клиничен опит в лечението на кожни проблеми с негативен козметичен ефект за пациентите. Гордеем се със своите успехи в прилагането на комплексни програми с модерни методи за подмладяване и поддръжка на лицето и тялото, възвръщане на тонуса и блясъка на кожата след прекарана болест или дълъг период на стрес, трайно отстраняване на окосмяване във всички зони по тялото и лицето.

В нашия Релакс център „Пандерма” успешно прилагаме неоперативни методи за отстраняване на мастни натрупвания и целулит. Имаме специално изработена програма за редуциране на теглото и възвръщане на естествените форми на тялото, в която съчетахме модерни процедури, комплекс от физически упражнения и специален режим за здравословно хранене. За възстановяване и тонизиране на тялото и виталността, имаме богата листа от различни видове масажи, които препоръчваме с индивидуален подход към всеки пациент и прилагаме с доказан ефект.

Всеки от нашите специалисти има нужната квалификация и сертификати за работа с апаратите за процедури в центровете на „Пандерма”. Самите апарати са от най-реномираните световни марки, специално подбрани по показатели за надежност, качество и безопасност на действията им. Работим със системите на производители като SILHOUET-TONE® , ELLIPSE A/S, Alma Lasers™, Thermamedic®. Подробно описание на апаратите, с които са оборудвани Център за естетична дерматология и Релакс център „Пандерма”, може да намерите тук - в темата „Апарати”.

В „Пандерма” стриктно спазваме принципа да се работи само с качествени продукти на доказали се световни производители. Така гарантираме на пациентите си максималния ефект, дълготрайността на извършената процедура и нейната безопасност за здравето им.

Заповядайте при нас! Ще обсъдим заедно Вашите нужди и желания за лечение и естетична поддръжка на лицето и тялото. Нашите специалисти са на Ваше разположение.

Бъдете здрави и красиви!
Д-р Мая Тачева
Основател на центрове „Пандерма"


Революционен метод в естетичната дерматология и хирургия

Какво представлява мезотерапията?

Метод, при който със специален инжекторен пистолет или с техника "мезолифт", директно в дермата се вкарва коктейл от важни за кожата вещества: витамини, микроелементи, олигоелементи, аминокиселини, колаген и хиалуронова киселина. В резултат на това тургорът й се подобрява, дребните бръчки изчезват, а дълбоките драстично намаляват. Мезотерапията е единственият метод, чрез който се достига до проблемните луковици на косъма и ако те са в покой, мощно ги стимулира. Методът има две практики:

 • Иглена – активните съставки се вкарват в кожата с помощта на спринцовка и игла.
 • Безиглена – без да се нарушава целостта на кожата, в нея се вкарват биологично активни съставки.

Иглена мезотерапия

Създател на иглената мезотерапия е д-р Пистор, който през 1952 г. я прилага в ревматологията и спортната медицина при патология и болки. По-късно френският лекар д-р Херзог за първи път инжектира в горната дерма хранителни вещества, витамини, минерали и др., като нарича тази практика Мезолифт. Иглената мезотерапия е мощно оръжие срещу стареенето на кожата. В зоната, където кожата е дехидратирана и сбръчкана, се вкарват биологично активни съставки, които я подхранват и опъват. Периодичното вкарване на активни съставки поддържа кожата винаги в перфектно състояние. Мезотерапията може да се приложи по цялото тяло, но предвид скъпите консумативи, в повечето случаи се третират лице, шия, деколте и ръце.

За какво е подходяща тази процедура?

Иглената мезотерапия се прилага превантивно срещу отпускане на млада и зряла кожа, суха и дехидратирана кожа, мазна и с широки пори кожа, кожа на страстни пушачи, повдигане на двойна брадичка, заглаждане на бръчки около очите "пачи крак" и бръчки над горната устна „баркод”– като алтернатива на ботокс, третиране на белези от акне. Лекуване на жълти образувания по горния и долния клепач. Лекуване на косопад , заличаване на пресни стрии до 1 година.

Техники за прилагане на мезотерапията

 1. Образуване на малки подутинки – папули. Използва се при инжектиране на хиалуронова киселина. Папулите се получават от вкараното вещество в повърхностната дерма. В зависимост от концентрацията, папулите изчезват за определено време:
  • При висока концентрация на хиалуроновата киселина, папулите изчезват за 24 – 48 часа.
  • При ниска концентрация на хиалуроновата киселина, папулите изчезват за 2 – 5 часа.
 2. Техника без образуване на папули. Вкарването на биологично активните вещества в кожата става ръчно или с електрически пистолет – и в двата случая със спринцовка и игла. Ръчната техника е за предпочитане, защото с пистолета може да се причинят повече кръвоизливи /хематоми/.

Попълването на бръчките или хидратирането на кожата се осъществява с убождания, отстоящи на 1.5 до 2 см за нормална кожа, а при дехидратирана и старееща кожа, разстоянието се намалява до 0.5 – 0.7 см.

Какви активни съставки се вкарват в кожата?
 1. Хиалуронов гел. В кожата той набъбва, като поема вода от тялото и така подобрява нейния тургор. Когато правим мезотерапия на много алергичен пациент, процедурата винаги е с чиста хиалуронова киселина, защото коктейлът от витамини може да даде алергия и невероятните резултати от мезотерапията да се компрометират.
 2. Витамини. Подобряват храненето на кожата, засилват нейната обмяна и действат антиоксидантно.
 3. Органичен силиций. Структурен елемент на съединителната тъкан. Вкаран в кожата, органичният силиций стимулира фибробластите, което води до увеличена биосинтеза на колагенови и еластични влакна и заздравяване на съединителната тъкан.
 4. Диметиламиноетанол /ДМАЕ/. Действа като стабилизатор и антиоксидант на клетъчната мембрана, като я предпазва от органичен стрес. Увеличава мускулния тонус, възвръща здравината и еластичността на тъканите и по този начин противодейства на отпускането на кожата. Неутрализира свободните радикали.
 5. X-AND /mesoestetic®/. Има силно изразена способност да възстановява протеините на клетките и на съединителната тъкан на дермата, увредена от УВ-радиация и тютюнопушене, като възстановява протеина на колагена. Прилага се при всички терапии срещу стареене на кожата на лицето. Също при суха, отпусната и дехидратирана кожа.
 6. Колаген. Възстановява разрушените колагенови влакна, придава контур и стегнатост на кожата.
 7. Олигоелементи много важни за правилното функциониране на всички клетки и протичащите в тях биологични процеси. Те са мощни антиоксиданти и засилват имунитета на организма, като цинкът има двоен антиоксидантенефект и заема важно място в борбата срещу оксидативния стрес.
През какъв период от време се прилага иглената мезотерапия и колко процедури са необходими?
 • При използване на хиалуронова киселина с висока концентрация се правят 3 – 4 процедури през 3 – 4 седмици. За поддържаща терапия – 1 процедура на 2 месеца.
 • При използване на хиалуронова киселина с ниска концентрация се правят 5 – 8 процедури на 10 – 12 дни. За поддържаща терапия – 1 процедура на 2 месеца.
 • При косопад за постигане на добри резултати е нужно да се направят 4 процедури - по 1 седмично и 4 процедури - по 1 месечно.
Продуктите, с които работи Център за естетична дерматология”Пандерма”
 • Juvederm® HYDRATE – ALLERGAN 13,5 мг/мл – хиалуронова киселина с висока концентрация. Постигат се невероятни резултати, бърз ефект и дълбока хидратация на кожата. Може да се инжектира в цялата околоочна зона без опасност от образуване на отоци.
 • STYLAGE® HYDROMAX – VIVACY® – 12.5 мг/мл – хиалуронова киселина с висока концентрация. Отличен продукт и икономически много изгоден, масово използван и харесван от нашите пациенти.
 • HYALURONIKA Mesolift – 12.5 мг/мл – хиалуронова киселина с висока концентрация. Предпочитан продукт за бръчки около очите и „баркод“ бръчки над горна устна и при плитки белези от акне.
 • PROMOITALIA – продуктите съдържат хиалуронова киселина с ниска концентрация, обогатена с витамини, минерали, коензими, липоева киселина, DMAE, IDEBENONE. Най-добрият антиоксидант за забавяне на стареенето.
 • Minoxidil, X - ADN, D - Panthenol, Biotim, Datasterid, Organic Silicon.Dutasterid - двоен 5-2 редуктоза инхибитор - мощни стимулатори на луковицата на косъма.

Безиглена мезотерапия

Крио-терапия - Криолифт

.
За какво е подходяща тази процедура?

Връщане на тонуса и блясъка на уморената кожа, изглаждане на бръчките, повдигане на скулите, стягане контура на лицето. Криолифт е идеален срещу тъмни кръгове и торбички под очите. Свива широките пори и избледнява пигментацията, защото подобрява метаболизма на клетките.

В практиката си използваме крио-терапията за вкарване на биологично активни вещества в кожата. Тя дава прецизни и сигурни резултати: лифтинг на кожата, стягане на текстурата и подобряване на тонуса на кожата. Методът съчетава в една процедура крио-мезо-терапия и крио-пластика.

Как действа Криолифт?

Методът е перфектна симбиоза между действието на висококачествени продукти и биостимулиращия ефект на крио-терапията за постигане на оптимални резултати. Процедурата е ефективна и много приятна. Тя няма никакви странични реакции.

 1. Кожата се подготвя за процедурата с лек гликолов пилинг.
 2. Следващата стъпка е нанасяне на специални гелове, които увеличават резултата от лечението. Лекарят преценява какъв гел, или комбинация, е подходящ за кожата на пациента.
 3. Извършването на процедурата крио-мезо-терапия и крио-пластика става с накрайника на апарат Cryolift™, който през цялото време поддържа температура -180˚C. При нея се получава ефект в три направления:
  • Дермокриофореза – мощно свиване на кожните кръвоносни съдове там, където накрайникът допира кожата. В съседство на свитите съдове се получава разширяване на съдовата мрежа. Този механизъм води до бърза последователна смяна на вазоконстрикция с вазодилатация и създава изпомпващ ефект, водещ до пълна резорбция на активните съставки в кожата.
  • Оксигенация – активираната микроциркулация на кожата насърчава по-доброто насищане на кожните клетки с кислород, в резултат на което те оптимално използват енергийните си ресурси. По-доброто проникване на активните съставки увеличава въздействието им върху кожните клетки.
  • Контролирана аналгезия – бързо забавяне на нервната проводимост чрез местна аналгезия върху третираната област. Позволява по-дълбок моделаж, без да се причинява дискомфорт на пациента.
Кога се вижда ефектът?

Веднага след процедурата кожата е гладка, стегната и бляскава.

Колко процедури са необходими?

Обикновено се препоръчват 6 процедури – 1 път седмично и след това за поддръжка 1 път през 3 – 4 седмици. Броят и честотата на процедурите, както и съчетанието на геловете, се определят от лекаря индивидуално за всеки пациент според конкретните му нужди.