Терапии за шия и деколте

Фотоподмладяване на кожата

Превантивните терапии върху кожата на шията и деколтето трябва да започнат преди появата на първите проблеми. Шията и деколтето са деликатна част от нашето тяло, на които трябва да обръщаме внимание, много преди да се появят по тях бръчки и пигментации. От естетична гледна точка, на остаряването на шията се отдава все по-голямо значение. Досега, в повечето случаи, естетичните процедури се насочваха към лицето, а шията и деколтето се забравяха, въпреки че точно те издават реалната ни възраст. С възрастта, шията и деколтето задължително се нуждаят от повече грижи за кожата.

Патофизиологията на остаряване на шията в крайна сметка води до нежелан естетичен външен вид. Кожата претърпява дегенеративни промени, свързани със загуба и смущение в колагеновите и еластичните влакна – от еластична и гладка, тя постепенно се превръща суха и твърда. Причината е липсата на мастна подкожна тъкан в тази област – кожата на шията е твърде тънка и с напредването на възрастта естествените й защитни и възстановителни механизми значително отслабват. Намалява производството на колаген и се увеличава уязвимостта от вредните външни влияния - най-много при излагането на слънце или солариум. Ултравиолетовите лъчи пораждат промени в кръвоносните съдове, водещи до неравномерна пигментация – Poikiloderma of Civatte, лунички и поява на множество капиляри.

Какво може да се направи, за да се подмлади шията?

Предлагат се много хирургични и нехирургични методи за подмладяване, но в зависимост от стадия на остаряване на кожата, дерматологът преценява какви процедури трябва да се направят.