Ботокс-ботулинов токсин

Отровата, която изтрива белезите на времето.

За какво е подходяща тази процедура?

Новост в прилагането на ботулиновия токсин е третирането на бръчките на шията – т.нар. "Венерини гривни".

Ботоксът е много ефективен при терапията на деколте, защото не позволява набръчкването на кожата при спане и предотвратява старческото набраздяване.

"Нефертити лифтинг" е методът на инжектиране на ботулинов токсин на ръба на долната челюст, за се повдигане увисналата кожа. Прилага се като превантивна мярка и не в напреднал стадий на увисване.

Какво представлява ботулиновият токсин?

Ботулиновият токсин /БТ/ е невротоксин – най-силният познат на Земята. Той е синтезиран протеин от бактерията Clostridium Botulinum. В природата тя и нейните спори съществуват в безкислородна среда и загиват при по-продължителна термична обработка на минимум 100° С. Протеинът от бактерията Clostridium Botulinum притежава висока токсичност, като в миниатюрни дози блокира предаването на нервния импулс от неврона към мускулното влакно. Това води до мускулна релаксация и означава, че мускулът не се съкращава и не може да набръчква кожата, която се намира отгоре. Инжектирането на БТ в мускулите не може да предизвика негативни реакции в организма, ако се използват само легални, световно лицензирани продукти, а не нелегален ботокс с неизвестен произход, незнайна технология и концентрация, който по-късно може да се предизвика автоимунно заболяване. Ако се прилага в големи дози и много често – например на всеки два месеца - ботулиновият токсин може да предизвика образуване на антитела, които много бързо елиминират действието му. Досега няма данни за раковообразуващ /канцерогенен/ ефект.

Серотиповете на ботулиновия токсин са : A, B, C, D, E, F, G и три разновидности на серотипа А. Ботулинов токсин тип А /ВТХ-А/ /Botox®, Dysport®, Vistabel®/ е най-често използван. Тип В /ВТХ-В/ /Neurobloc®/ е ефективен при пациенти, резистентни към ВТХ-А.

Най-известните търговски марки на пазара са:

 • ВОТОХ® 100U ALLERGAN – Ireland
 • VISTABEL® 50U ALLERGAN, регистриран в България
 • Dysport® 500U IPSEN, регистриран в България

Ботулиновият токсин трябва да се транспортира и да се съхранява при определена температура, с цел да се запази целостта на неговата двуверижна молекула. Ако тя се наруши, при инжектирането му в мускулите той няма да прояви своето действие или няма да се получи пълно изглаждане на бръчките, или продължителността му на действие ще е много кратка. Ето защо е задължително да се използват само добре транспортирани и съхранявани продукти.

Ние работим с официално регистрирани в Европа продукти на ботулинов токсин със сертификат за качество, състав и концентрация, клинично изпитани.

Противопоказания за прилагане на Ботокс
 • Възпаление на кожата там, където лекарят планира да инжектира.
 • Ако се наблюдава отпадналост на мускула или загуба на мускулна маса там, където докторът възнамерява да инжектира.
 • При наличие на операции, които може да са променили мускула, който ще бъде инжектиран.
 • При глаукома.
 • Грипни състояния и прием на антибиотици.
 • Ако вземате мускулни релаксанти, антидепресанти, обърнете внимание на вашия доктор, защото те могат да засилят действието на ботулиновия токсин.
 • Бременност и кърмене.
Коя възраст е най-подходяща за започване на Ботокс-терапия?

Между 30 и 55 години. В тази възрастова рамка кожата е със запазена еластичност и не увисва след релаксацията на мускулатурата. Затова опитният лекар, когато инжектира БТ на пациент над 55 години, трябва да му обясни какви са реалните възможности на ботулиновия токсин в конкретния случай и какво може той да подобри. Ако дерматологът се съобрази с недобре обмислено желание на пациента, това може и да влоши неговия външен вид за месец напред.

Колко на брой процедури може да се направят във времето?

Ако с ботулиновия токсин се започне след 38-годишна възраст като не се прекалява с дозата - с честота на всеки 3 – 4 месеца, могат да се приложат неограничен брой процедури.

Къде може да се инжектира БТ?

Само в динамични бръчки, които се получават при съкращаване на мускулите - където има съкращение на мускулатурата и последващо набръчкване на надлежащата кожа, както е при бръчките на шията „Венерени гривни“ и на деколтето.

Как се извършва процедурата?

Ботоксът се инжектира със свръхтънка игла. При вкарването на иглата може да се получи кръвоизливче, което минава за седмица. Почти липсва болка и затова не е необходима упойка. Процедурата се извършва само от специалисти, преминали обучение по прилагане на ботокс (ботулинов токсин). Поставянето на ботулинов токсин е изкуство и лекарят трябва да има много голям опит. Преди манипулацията се маркират „работните” точки и се обяснява на пациента какво може да се получи, ако се блокират определени групи мускули. От самото начало на прегледа преди процедурата, огледалото присъства и е от значение за двете страни - доктор и пациент. Така е сигурно, че и двамата говорят за едни и същи зони и желаят да постигнат едни и същи резултати, както и че след 10 дни пациентът няма да бъде неприятно изненадан от новия си вид. Задължително трябва да се работи по установените правила от клиничния опит, които са предмет на сертифицираните курсове, а това са основно:

 • Да се инжектират препоръчителните дози.
 • Да се поставят в точните анатомични зони.
 • Да се вкарват в правилната дълбочина и ъгъл.

При стриктно придържане към тях, както и към допълнителни практики, е сигурно, че възможните усложнения са сведени до минималния риск от странични ефекти. Каквито и усложнения да се получат, процесите са обратими и отзвучават за един месец.

Важно!

 • Обърнете внимание дали лекарят има сертификат за преминат курс за инжектиране на ботулинов токсин!
 • Качествената процедура с ботулинов токсин е с висока цена, която няма как да бъде променена.
 • Не си правете тази процедура в козметичен, фризьорски или СПА център! Не се доверявайте и на пътуващи из страната лекари!
 • Вече има няколко известни случая на тежка интоксикация след инжектиране на ботулинов токсин заради неговия нерегламентиран и неясен произход. Евтините продукти могат да бъдат много опасни – да предизвикат задушаване, силно виене на свят, двойно виждане, грипоподобни симптоми и др.

Очаквани странични ефекти след инжектиране на БТ

Често срещани:

 • Главоболие, което преминава за няколко дни.

Много рядко срещани:

 • Затруднено преглъщане и дишане при инжектиране на БТ в областта на шията.

Грижи след процедурата:

 • Не трябва да се масажират и натискат инжектираните места.
 • Препоръчва се в първите 2 – 3 часа да се засили движението на мускулите, като се свиват и разпускат. Това действие помага за по-равномерното и цялостно разпределение на БТ в инжектирания мускул.
 • През първите 4 часа не бива да се лежи, тъй като е възможно ботулиновият токсин да премине в друга група мускули, поради свойството си дифузия.
 • За 24 часа не трябва да се спортува.
 • За 72 часа да не се използват активни козметични продукти със съдържание на спирт, кремове, гелове, маски, както и да не се провеждат никакви козметични процедури и пилинги.
 • След 4 месеца трябва да се направи контролен преглед, за да се определи степента на „отпускане” на ботулиновия токсин и да се назначи повторно прилагане на процедурата.
Кога се вижда резултатът от процедурата?

Действието на ботулиновия токсин се проявява от 4 до 10 дни след процедурата. Максималният ефект се наблюдава обикновено от 1 до 2 седмици след това.

Защо процедурата с ботулинов токсин е една от най-предпочитаните?
 • Процедурата е кратка – около 10 – 15 минути. При поставянето няма видими белези освен малки подутини, като при изстискване на пъпка, които минават до 1 час. Затова манипулацията може да се извърши и в обедната почивка на пациента.
 • Действието на БТ се развива за 10 – 15 дни. Промяната във външния вид на пациента е категорично положителна, без околните да разбират на какво тя се дължи.
 • Няма друга процедура, при която без нараняване на кожата, бръчките да изчезнат 100 % за 4 – 6 месеца.

Цени за инжектиране на ботулинов токсин

процедура цена
 • Шия

400.00 лв.

 • Нефертити зона

120.00 лв.

 • Нефертити лифтинг

200.00 лв.

 • Деколте

от 300.00 до 400.00 лв.


Цените са за 1 процедура. При натоварен график за филъри, ботокс и плазмо-терапия се заплаща 50% капаро.