Нехирургични методи за премахване на локални мастни натрупвания и целулит

целулит

Целулитът и мастните натрупвания са естетичен проблем за много хора в цял свят. Всеки, който иска да има стройна фигура без „паласки”, „бричове”, и „коремче”, прилага физически усилия и хранителни диети. Оказва се, че това не действа при всички хора. След определена възраст се намесват генетичното наследство, естествените хормонални промени и начинът на живот – неща, от които не можем да избягаме. Затова естетичната медицина, търси начини за решаване на тези проблеми. Засега най-успешни са хирургичните методи за премахване на мастните натрупвания, но с хирургията вървят и неизбежните нежелани странични ефекти. Това кара много хора да поддържат добра форма на фигурата си с всякакви други методи, преди да стигнат до хирургичните интервенции.

Целта на всички методи е да извадят излишните натрупани мазнини от тялото. При хирургичните методи това става механично, радикално и бързо. При нехирургичните методи това става бавно – биохимично по естествен път, като основната цел е да се разрушат клетъчните мембрани и мазнините да се освободят в междуклетъчното пространство. Това всъщност е първата фаза и първата задача – да се разрушат „капсулите”, в които са складирани мазнините. Втората фаза е извеждането на освободените мазнини от тялото, което става по естествен път през кръво- и лимфообращението. Това основно го прави нашият организъм, като ние само се опитваме да му помогнем и да ускорим процеса на изхвърляне на мазнините.

През последните 17 години различни методи и апарати, използвани във физиотерапията и рехабилитацията, бяха въведени и изпробвани за нуждите на естетичната медицина, но те самостоятелно не показаха очакваните добри резултати:

 1. Електростимулация на мускулите. Най-популярното име на апаратите е Целутрон. Използва се от около 50 години във физиотерапията, а в естетичната медицина от 17 – 20 години.
 2. Вакуум масаж с ролков накрайник. Патентована и уникална терапия за нуждите на физиотерапията. Много популярна и успешна и в днешни дни.

В стремежа да се реши този все по-широко разпространяващ се проблем, през последните 6 – 7 години бяха създадени няколко изцяло нови метода и съответни технологии и апарати за борба с целулита и мастните натрупвания. В края на 2011 година, се появи нова технология и апаратура на база на стара теория – криотерапия. Един добър клиничен опит се нуждае най-малко от 2 – 3 години изпитателен срок и прилагането му на много пациенти. Дори за профилираните специалисти, естетични дерматолози и пластични хирурзи, е трудно да определят коя е най-добрата терапия, а за пациентите това е почти невъзможно.

Начин на поява на целулита

 • Намалена микроциркулация.
 • Образуване на свръхфиброзна тъкан, която придърпва кожата и я прави да изглежда като кората на портокал.
 • Задържане на вода.

При целулита мазнините се натрупват в мастните клетки, които лежат между кожата и мускулната тъкан. Мастните клетки са групирани в големи образувания, които са отделени едно от друго от фиброзни септи. Тези фиброзни септи минават между мускулите и кожата и функцията им е заедно да задържат мазнина в малки отделения. Кожата се опъва от подобни на въже тъкани, които я придърпват надолу и навътре към вътрешността на тялото. Когато мастните клетки нарастват, разстоянието между мускулната тъкан и кожата нараства. Фиброзните септи не могат да се обтегнат толкова много. Напрежението в тях дърпа части от мазнините със себе си. По този начин мастните клетки в подкожния слой, нараствайки, се залепват една за друга във фибрите на съединителната тъкан, което води до „димплинг” – образуване на вдлъбнатини, които също се описват като „матрак” или „сирене на дупки”.

целулит

Има 4 степени на целулит:

 • Степен 0. Няма вдлъбнатини, има гладка кожа.
 • Степен 1. Има няколко или малко на брой, плитки видими вдлъбнатини.
 • Степен 2. Има умерен брой видими вдлъбнатини, някои по-едри по бедрата и мишниците.
 • Степен 3. Има голям брой видими вдлъбнатини, много от тях почти по цялата повърхност на бедрата и мишниците.
 • Степен 4. Кожата прилича на сирене с дупки.

Методите за премахване на локални мастни натрупвания и целулит могат да се разделят в 3 групи според различни критерии.

 1. Ръчни /мануални/ и апаратни.
 2. Ултразвукови и радиочестотни.
 3. Загряващи и изстудяващи.

Какво да изберем

Вече и млади хора, на 16 – 17 години, имат целулит и наднормено тегло. Борбата е упорита и трае цял живот. Вълшебна процедура, която да извае тялото бързо и завинаги, няма. За да имате добри и трайни резултати, трябва да съчетаете добър хранителен режим, добра двигателна активност и веднъж седмично масаж – това е минималният пакет процедури за тези, които нямат сериозни проблеми с целулита и мастните натрупвания. При по-напреднал стадий на целулит и трайни мастни натрупвания вече трябва веднъж годишно да се прилагат допълнително и външни въздействия под формата на различни терапии – кавитация, радиофреквенция, криолиполиза.Кои комбинации от процедури са най-подходящи за вас, ще определи вашият терапевт, масажист или рехабилитатор.

Ново!

Това, което ще ви улесни по пътя към постигане на желаното от Вас тяло, е кръвният тест, който определя кои храни разграждате добре и кои не разграждате, а ги трупвате като мастни депа и токсини.

Препоръка

Най-добри резултати се постигат със следните процедури и действия:

 1. Кръвен тест за поносимост към храни.
 2. Промяна в хранителния режим.
 3. Кавитация, криолиполиза или радиофреквенция – от 7 до 10 процедури.
 4. Дълбок лимфен дренаж – от 7 до 8 процедури.
 5. Приемане на повече чиста нискоминерализирана вода не само по време на терапията, а и за по-продължителен период.
 6. Повишаване на двигателната активност по време на терапията, а ако успеете, и за по-продължителен период.
 7. Приемане на определени хранителни добавки, подпомагащи процеса на изчистване на организма по време на терапията.