Новини

Очите - деликатна красота

Д-р Вилия Деспотова, специалист дерматолог

Често срещаният ефект от процеса на стареене, който може да замъгли иначе свежо изглеждащото лице, е образуването на тъмни кръгове и хлътнатини под очите. Те създават впечатление, че човекът е уморен и стресиран, дори и когато е добре отпочинал. Зоната около очите има различни степени на загуба на обем.

 • СТЕПЕН 1: Загуба на обем само под окото.
 • СТЕПЕН 2: Загуба на обем около цялото око.
 • СТЕПЕН 3: Загуба на обем близо до бузите, т. нар. „долина на сълзите“.

Важно! Когато говорим за стареене на кожата, възвръщането на обема е цел № 1. Загуба на обем може да се получи и в млада възраст при рязко намаляване на теглото.

Тъмните кръгове под очите са или генетично наследени, или се появяват с възрастта в резултат на тънката и деликатна кожа, през която прозират венозните кръвоносни съдове. Друга причина е натрупването на по-голямо количество на хемосидерин и забавен кръвен поток.

Миналата година на обучение, организирано от ALLERGAN, известният пластичен хирург д-р Херве Распалдо показа уникални техники с Juvederm® 2 ALLERGAN за запълване и придаване обем на тази така деликатна зона. Трябва пълнителят на обема /филърът/ да е с много гладка повърхност, така че като се инжектира в тази зона, да не се получи зърнеста повърхност. Разбира се, техниката на инжектиране е много специфична, защото ако зоната не се третира правилно, може да се получат отоци под очите. С филърите Juvederm® 2 много бързо постигам естествени резултати, а това търсят пациентите. Бързо, ефикасно и, ако може, тотално заличаване на проблема.

Важно! Процедурата е безболезнена, защото филърите се вкарват с много тънка игличка.

 • За тъмните кръгове под очите много добри резултати получавам с инжектиране на кръвна плазма. Месец след инжектирането на кръвна плазма кожата придобива блясък, тъмните кръгове значително изсветляват, а дребните бръчки напълно изчезват.
 • Мезотерапията с хиалуронова киселина, обогатена с витамини, аминокиселини и антиоксиданти също дава добри резултати, но ефектът се получава не от първата процедура, а от няколко последователни.
 • Инжектирането на серия от колагенови инжекции подобрява много бързо състоянието на кожата под очите.

Както виждате, обръщам вниманието ви само към инжекционните методи, защото когато става дума за загуба на обем, никакви процедури или кремове не могат да запълнят хлътнатините.

Какво трябва да знаете преди да се подложите на тези процедури?

Възможно е по време на процедурата да се получат кръвоизливчета, които изчезват за 7 дни. Затова в седмицата преди процедурата предписвам:

 • Да не се приема вътрешно аспирин.
 • Да не се приемат антикоагуланти. В противен случай процедурата не се извършва и това важи за всички манипулации, свързани с нарушаване целостта на кожата.
 • Да се приема хомеопатичното лекарство Арника Монтана 15СH – по 10 гранули под езика веднъж дневно.
 • Да се прилага върху проблемната зона крем, съдържащ витамин К, който стабилизира кръвоносните съдове.
 • Ако имате някакво важно събитие, на което трябва да изглеждате добре, направете си процедурата 20 дни преди това.

Когато искате да освежите зоната около очите, да премахнете напълно образувалите се фини бръчици през летния период или да под държате получения ефект, тогава идва ред на качествените кремове, не означава скъпи, на безиглената мезотерапия, криомезолифт, фототерапия – LED на SILHOUЕT-TONE®.

За пациенти с по-суха кожа препоръчвам биокремове без консерванти, с китова мас, бадемово масло, масло от гроздови семки или с арганово масло. В тази група са биокремовете на ПАНДЕРМА, разработени със съдействието на аптека „Орфей“.