Новини

Грижа за лицето според възрастта

Д-р Мая Тачева

На 40+ години какво да изберем: ботокс, лазери, филъри или хирургия?

След 36-годишна възраст започват видимите признаци на стареене: ситни бръчици около очите и горната устна, по-подчертани назолабиални бръчки, хлътвания под очите, отпускане овала на лицето. Получавам десетки имейли от жени и мъже, които един ден се поглеждат в огледалото и виждат не това лице, което познават. И аз си спомням, че на 38-годишна възраст видях и разбрах, че „някой” ме променя не така, както бих искала. От моя дългогодишен опит ще ви предложа една от най-добрите схеми на подмладяване, заимствана от опита на видни европейски и американски лекари, занимаващи се с естетична медицина:

ПРОЦЕДУРА І през есенно-зимния период

фотоподмладяване 3 – 4 процедури през 3 седмици за стимулиране на колагена, премахване на пигментациите и капилярите.

ПРОЦЕДУРА ІІ

- мезо-терапия, дълбока хидратация или плазма-терапия.

ПРОЦЕДУРА ІІІ

- запълване на бръчките с филъри, съдържащи хиалуронова киселина или калциев хидроксилапатит /CaHA/ – RADIESSE™. Аз използвам най-добрите филъри от световния опит, които никога досега не са дали усложнение като бучки или шнурчета: Juvederm® на фирмата ALLERGAN, RADIESSE™ на фирмата MERZ AESTHETICS™, STYLAGE® на фирмата VIVACY®.

ПРОЦЕДУРА IV

- ако лицевият контур не се е повдигнал, се прави серия от радиочестотен лифтинг или се лифтира със специални хирургически конци.

ПРОЦЕДУРА V

- блокиране с ботокс на мимическите бръчки, на челото и “пачия крак” на очите, повдигане на клепача.

Важно! На възраст 40+ често се налага да се направи първата хирургична процедура – горна блефаропластика, която представлява изрязване на падналия клепач и „отваряне” на окото.

Над възраст 50+ какви процедури да изберeте?

Ще посоча видовете процедури, при които ще имате възможно най-добър резултат, като последователността и вида процедури трябва да бъдат определени след преглед и консултация с дерматолог.

ПРОЦЕДУРА І през есенно-зимния период

- при множество ситни бръчици се препоръчва фракциониран лазерен пилинг, който да ги премахне и да стимулира синтезата на колагена. Важно е да се знае, че след този пилинг има корички, които се задържат 3 – 4 дни. След това има зачервяване, което трае 1 месец. Ползването на фотозащитна козметика е задължително, за да се предотвратят хиперпигментации. За мен това е най-добрата неоперативна техника, която премахва ситните дребни бръчици.

ПРОЦЕДУРА ІІ

- горна хирургична блефаропластика за корекция на горен клепач. Ако увисването на клепача не е толкова силно изразено, може да се коригира със специални техники на ботокс.

ПРОЦЕДУРА IІІ

- мезотерапия за дълбока хидратация или плазма-терапия.

ПРОЦЕДУРА ІV

- Liquid Lifting® запълване на бръчките и оформяне на лицевия контур с хиалуронова киселина. Отлични резултати се получават и при използването на филъра с калциеви микросфери RADIESSE AESTHETICS™ , който стимулира мощно колагенообразуването и е с много по-продължителен ефект – до 1,5 години.

ПРОЦЕДУРА V

- при цялостно отпускане на контура на лицето, радиочестотният лифтинг е успешен в съвсем начална фаза на процеса и като превантивна мярка срещу стареене и отпускане на кожата.

ПРОЦЕДУРА VI

- ботокс процедура за блокиране на мимическите бръчки и повдигане на веждите– „отваряне на очите”.

ПРОЦЕДУРА VII

- неоперативен лифтинг със специални хирургични конци за повдигане на лицевия контур.