Пилинги

Пилинг процедури

Пилингите са процедури, при които контролирано се сваля повърхностен слой от кожата. Благодарение на тях кожата запазва своята свежест. Прилагат се както за поддръжка след определена възраст, така и за отстраняване на някои кожни дефекти като пъпки, пигментации, разширени и дълбоки пори, бръчки, стрии, белези. От начина на обработка зависи дълбочината на излющвания кожен слой.

Дълбокият пилингсе извършва с фенол и с лазери и преминава през всички слоеве на кожата, като достига до средна ретикуларна дерма. Дава много добри резултати при дълбоки белези и бръчки, но има най-голям риск от усложнения.

Средно дълбокият пилингсе прави най-често с трихлороцетна киселина и може да достигне до повърхностната папиларна дерма.

Повърхностният пилингпредизвиква епидермолиза на повърхностните слоеве на епидермиса и най-често се прави с плодови киселини и ниска концентрация на трихлороцетна киселина.Той се понася добре от пациентите и почти никога няма усложнения, но за добър резултат са необходими повече процедури през по-кратък интервал. Заради своята безопасност може да се прилага и при по-тъмни кожи. С възрастта кожата се изсушава, загрубява и уплътнява заради увеличаването на роговия слой. Ето защо е добре, след определена възраст, през есенно-зимния сезон ежегодно да се прилага серия от плодови пилинги. Очакваният резултат е за определен период да се предотврати появата на нови бръчки и да се намали релефът на дълбоките бръчки. Намаляват пигментациите.Кожата придобива младежки свежа текстура.

Механичните пилинги (четков, кристален)имат съвсем повърхностно действие и могат да се отнесат към почистващите процедури.

Пилингите са много полезни и дават чудесни резултати, ако са приложени както трябва и на подходящата кожа. Практика на нашия Център за естетична дерматология „Пандерма” е новите пилинги да се изпробват първо върху екипа ни и чак след 1 – 2 месеца да се прилагат върху пациенти. Целта е да проследим възстановяването всеки ден след пилинга и на кой ден пациентът напълно ще се е обновен.

 

Важно!

Целта на всички пилинги е старата кожа да се замени с нова, по-млада и жизнена. Не прилагаме пилинг на пациенти с розацея или чувствителна кожа, изпълнена с множество капиляри. Трябва стриктно да се изпълняват съветите на лекуващия ви дерматолог. Ако кожата ви се лющи обилно или имате корички, не се стремете да ги отстраните в банята или със суха кърпа. Ако кожата ви е опъната, използвайте само крема, който ви е препоръчан от вашия лекар. За да хидратирате и успокоите червенината на кожата, използвайте термалната вода EAU THERMALE Thermal Spring Water и емулсията Cicalfate POST-ACTE на фирмата EAU THERMALE Avиne. След пилинг да се използва задължително фотозащитен крем. Само по лекарска преценка, при мазни и светли кожи и при някои форми на акне, не се препоръчва използването на фотозащитен крем. Усложненията и нежеланите реакции след пилинг може да са: хиперпигментации, възбуждане на херпесна инфекция, алергия и свръхчувствителност на третираната зонаСъвет! Преди да си направите пилинг, информирайте се точно за вида му. Разпитайте подробно вашия лекар какво да очаквате и какви са грижите за кожата след пилинга. Ако докторът има снимков материал, запознайте се детайлно с него.


Пилинг PQ AGE на фирма PromoItalia

Пилинг PQ AGE на фирма PromoItalia съдържа TCA (Трехлороцетна киселина) със специално разработена формула, която позволява пилингът да се прилага целогодишно. Мощен anti-age ефект. Цена за лице 120 лева, за лице, шия и деколте - 250 лева.

 

Микроролерен пилинг

За какво е подходяща тази процедура?
Микроролерен пилинг

Иновативна и полезна техника за лечение на белези от акне, за подмладяване на кожата и за заличаване на бръчки.

Какво трябва да знаете за този пилинг?

За процедурата се използва валяче със серии от остри и тънки микроигли с различна дължина, които проникват в кожата на различна дълбочина.Тези с 0.25 мм и 0.50 мм са за домашно ползване. С 1.0, 1.5, 2.0 мм са за ползване само от лекар, като се прилага местна упойка във вид на крем. Минаването с валячето по повърхността на белезите и бръчките прави микроскопични канали дълбоко в дермиса на кожата, което стимулира дермата да произведе нов колаген. Микроиглите разкъсват фиброзната тъкан на белезите от акне, разкъсва и кръвоносните съдове.

Микроролерен пилинг - валяче

След интервенцията се наблюдава мощно стимулиране на фибробластите, които произвеждат нов свеж колаген тип І и ІІІ, производство на глюкозамингликани, протеогликани и ендотелни клетки, които образуват нови кръвоносни съдове. Колаген тип ІІІ се намира в горния дермис, точно под основния слой на епидермиса, и е заменен от колаген тип І в рамките на 1 година, което засилва здравината и еластичността на кожата. Казано разбираемо: при акне имаме белег, не се отнася за келоидните белези, който разкъсваме чрез микроигли. Получава се раничка, която заздравява и образува нов колаген и нови кръвоносни съдове – т. е. предизвикваме контролирано възпаление и с помощта на трансформиращ растежен фактор, бета-фибробластен ендотелен фактор, тромбоцити и левкоцити, раничката се запълва с нова свежа тъкан и вдлъбнатите белези намаляват дълбочината си или изчезват.

След процедурата се наблюдава синтез на нов дермален колаген, като реакция на предизвиканото асептично възпаление при третиране на кожата със специалния уред за микроролерен пилинг. На 2-я ден може да има ранички. След 48 часа кожата е напълно възстановена. Обикновено извършваме пилинга в петък вечерта, за да може в понеделник пациентът да бъде във форма.

Специални грижи

 • Една седмица преди процедурата да не се приема вътрешно аспирин.
 • До 24 – 48 часа обработената зона не се третира с вода.
 • След 48 часа да се използват кремове против белези.
Кога се вижда ефектът?

За постигане на желания резултат са необходими 8 – 10 процедури през 12 дни, като след последната процедура стимулацията на колагена и заличаването на белезите продължават още 3 месеца и след този период се вижда крайният ефект.

Предимства на микроролерния пилинг

 • Няма опасност от образуване на хиперпигментаци.
 • Кратко време за зарастване на раничките - до 48 часа.
 • Използването на микроигли може да се прилага върху всички типове кожа. Няма опасност от пигментации даже при третиране на по-тъмни кожи.
 • По-евтина процедура от лазерния пилинг.
 • Може да се прилага 1 месец след лазерен пилинг.
 • Ако резултатът от използването на игли е незадоволителен, процедурата може да се повтори без всякакъв риск.
 • Промяната се проявява в изчезването на повърхностните капиляри, защото кръвоносните съдове са разкъсани на толкова места, че не могат да бъдат възстановени.

 

Фенолов пилинг – най-дълбокият пилинг

За какво е подходяща тази процедура?

За подмладяване на застаряващи кожи - поне с 10 – 15 години.

Какво трябва да знаете за този пилинг?

Масово се прилага в Израел. Феноловият пилинг е изпитание както за лекаря, така и за пациента. В повечето случаи се извършва под венозна упойка. Процедурата трае 15 – 20 минути, а след това върху лицето се поставят специални лепенки, които стоят 24 часа. До 48 часа има масивен оток на кожата и се образува дебела черна кора. През това време се изпитва известен дискомфорт. На другия ден лепенките се свалят. Възстановителният период е около 10 дни. Резултатите, особено при застаряващи кожи, са поразителни. Нито един лазерен пилинг не може да даде такива добри резултати още след първата процедура. Недостатъкът е, че процедурата е доста драстична и хора със слаба психика трудно я понасят.

Тази процедура се извършва от пластичния хирург д-р Виолин Петров, който е специализирал в Израел техниката на феноловия пилинг.

Внимание! Има опасност от хиперпигментации!

 

Избелващи пилинги

 

Меланостоп – 20% азелаинова киселина + 10% резорцинол + 6% фитинова киселина

За какво е подходяща тази процедура?

Премахване на пигментни петна: има антиоксидантен ефект и неутрализира вредното въздействие на УВ-радиацията.

Какво трябва да знаете за този пилинг?

След процедурата има слаба червенина и след това на много силно лющене. Нужни са 6 процедури през две седмици, като всеки есенно-зимен период терапията задължително се повтаря.

DERMAMELAN®И COSMELAN®

За какво е подходяща тази процедура?

Най-ефикасен за премахване на хиперпигментации.

Какво трябва да знаете за този пилинг?

Съдържа няколко плодови киселини. Още след първата процедура петната намаляват с около 50 %. Нужен е малък брой процедури за постигане на желания ефект- обикновено 2-3. Прилага се целогодишно. Подходящ е и при по-тъмни кожи. При голям брой от пациентите липсва зачервяване и лющене.

Много често се използва в практиката на Център за естетична дерматология “Пандерма”.

Cosmelan Pack®включва:

 • Cosmelan®1 – крем-пилинг маска с активни депигментиращи съставки. Процедурата се извършва само от дерматолог. Пилингът /с цвят на фон дьо тен/ се нанася върху кожата и според нейния тип стои от 8 до 10 часа, без да се измива. След като се измие, при някои пациенти има обилно лющене и зачервяване, а при други няма.
 • Cosmelan®2 – поддържащ избелващ крем за домашна употреба.
 • Hydra Vital Faktor K– крем за домашна употреба. Хидратира и успокоява кожата.

Билков пилинг

За какво е подходяща тази процедура?

За намаляване на мастната секреция при мазни кожи, за затваряне на разширени пори - големината на порите се променя и от вид „кора на портокал“ в „кора на мандарина“. За лечение на подостра и хронична форма на акне. За подмладяване и освежаване тена на кожата. Изглажда бръчките. Намалява пигментациите.

Какво трябва да знаете за този пилинг?

Препоръчва се за по-млада възраст. Схемата на процедурите е индивидуална според типа кожа и конкретните проблеми. Има две разновидности: пилинг с по-обилно и пилинг с минимално лющене, който се прилага при груби мазни кожи. Пилингът се нанася се със специални масажни движения в рамките на 5 – 10 минути. По време на процедурата може да усетите парене и неприятно драскане. След като се измие лицето, то е леко зачервено и чувствително на пипане през първите 5 – 6 часа. Усеща се леко боцкане – все едно лицето е жулено с коприва. Тъй като след процедурата лицето не бива да се мокри и да се слага крем или фон дьо тен, пилингът не е подходящ за жени, чиято работата изисква прилагане на ежедневен грим. В Център за естетична дерматология „Пандерма” работим по специално изработена от нас схема:

 • 1. Четвъртък или петък вечер се извършва билковият пилинг, като се прилага по-лекият му вариант.
 • 2. Събота вечер лицето се измива с вода.
 • 3. В неделя лицето се лющи, като от вечерта започва да се слага хидратиращ крем.
 • 4. За да се успокои кожата под грима, от 5 до 9 дни може да се нанася крем EKYCED P.I.и през деня да се пръска с термална вода.

 

Важно!

Добре е при пилинг процедурите да се правят снимки преди и след тях, за да се проследява ефекта. След като се измие лицето, започва лющене, което може да е фино или обилно, в зависимост от това как е направен пилингът. При по-дълбок пилинг, за 24 часа може да има оток на цялото лице или само под очите. След пилинги, ако кожата няма акне, е задължителна ежедневната употреба на фотозащитни кремове. Един месец след пилинга не трябва да се ползва солариум. За много добри и трайни резултати в борбата срещу бръчките, белезите, петната и порите, трябва да се правят от 5 до 8 пилинга през есенно-зимния период.

 

Кога се вижда ефектът?

Невероятно бърз ефект - след процедурата лицето е много чисто, меко и свежо. Порите видимо се свиват още при първата процедура, а мастната секреция много бързо намалява. Тенът на кожата изсветлява.

Кристален пилинг – микродермабразио

Кристален пилинг – микродермабразио
За чиста и свежа кожа
За какво е подходяща тази процедура

За терапия на мазна кожа с разширени пори, застаряваща и фотоувредена кожа, бръчки около очите, третиране на белези, стрии, хиперпигментации. Микродермабразиото може да повлияе на пресни не дълбоки червени белези от акне.

Кристалният пилинг е подходящ след процедура фотоподмладяване:

Ако имате повод да изглеждате добре, направете си микродермабразио. След това хидратирайте кожата си с подходяща за вас процедура, определена от дерматолога, гримирайте се и вашето лице ще изглежда перфектно!

Какво трябва да знаете за този пилинг?

Безопасен и с моментален резултат. В Център за естетична дерматология „Пандерма” процедурата микродермабразио се извършва с апарат S. T. PEEL®/DERMA PODна SILHOUET-TONE®, считана за лидер сред апаратите за кристални пилинги. SILHOUET- TONE®има патент за вихровото движение на кристалите в накрайника, който допира кожата и гарантира равномерната и безопасна обработка дори и на най-фината част на лицето – зоната край очите. Кристалите, които се използват, представляват Al2O3 /двуалуминиев триокис/ и са известни като корундови кристали. Накрайникът на микродермабразиото изстрелва тези кристали с регулирана сила. Завихрени от турболентното движение, те изшлайфват много фино кожата, като отделят от нея натрупалите се мъртви рогови клетки. След това кристалите, засмукани от вакуум, се отделят от кожата заедно с мъртвите рогови частици. По този начин, освен механичното почистване, се стимулират най-долните – базални, клетки в епидермиса, да започнат да се размножават и така да обновят кожата.

Интересно е да се види разликата между снежно белия цвят на новите и мръсно сивия на отработените кристали:

Микродерабразио се извършва целогодишно през интервал от 15 дни.

Процедурата е много ефективна след лазерен пилинг или при пресни червени белези – прилага се по програма 10 – 15 процедури през 15 дни.

Предимствата на кристалния пилинг са:

 • Почти пълна липса на алергия към корундовата пудра.
 • Процедурата може да се извършва и през летния сезон.
 • Свива порите, почиства лицето, има незабавен дълготраен ефект за чиста и свежа кожа.

Противопоказания

Херпесни инфекции, алергии или възпаление на кожата.

Важно!

Има различни видове апарати, които използват диамантени накрайници или накрайници, които впръскват в кожата кристални частици. Тези, които спадат към ниския клас могат да направят микроранички върху кожата и да създадат проблем - болки и зачервявания. Основните им недостатъци са: Голям риск от прежулване на кожата. Процедура без ефект. Проблем със стерилизацията на диамантените дискове, които обичайно не са за еднократна употреба.

 

Пилинги за подмладяване на кожата

Химичен пилинг с трихлороцетна киселина

 • повърхностен – 15%
 • среден – 20%
 • дълбок – 30%, 35%
За какво е подходяща тази процедура?

При застаряла повяхнала кожа, мазна кожа, пигментации, бръчки, дълбоки и разширени пори, повърхностни и дълбоки белези, акне – подостра и хронична форма, стрии. Може да се използва и при суха и много чувствителна кожа.

Какво трябва да знаете за този пилинг?

След процедурата има силно зачервяване до 2-3 дни , след това – обилно лющене от 3 до 7 дни. При 30% процентната киселина по време на процедурата лицето побелява, а след 2 часа силно почервенява. Няма болка, а чувството е като след слънчево изгаряне. На следващия ден може да има кафяви корички, които се задържат и до една седмица, след което падат, кожата се излющва обилно и отдолу се покзва новата нежна розова кожа. При тази форма на пилинг се изисква домашен престой на пациента от една седмица. Този пилинг го прилагаме при по-тежки форми на акне – води се като дълбок пилинг. Със същия ефект могат да се проведат по-плитки пилинги, но повече на брой. При тях няма лющене и корички и не е необходим домашен престой. В нашата практика много често след почистването на лицето прилагаме обтриване с 15% трихлороцетна киселина за 1 минута. Така опасността от възпаления след почистване е минимална.

За по-нежни кожи използваме Easy peel- много фин и нежен пилинг. Съдържа буферирана трихлороцетна киселина. Без болка и с невероятни резултати. Активира мощно фибробластите и те започват да произвеждат нов колаген, чийто влакна се ориентират успоредно на епидермиса, като това придава по-голяма стегнатост на кожата да противодейства на земната гравитация. Този пилинг трябва да се прави само от лекари с опит и не бива да се прилага при тъмни кожи, защото има опасност от образуване на пигменти петна!

Противопоказания за извършване на пилинга

При тъмни кожи и кожи склонни към розацея.

Кога се вижда ефектът?

Ефектът се вижда още след първата процедура.

Препоръчителен интервал и брой пилинги

Определя се индивидуално според целта, с която се прави. При дълбоки белези от акне, ако не се придружава с лазерен пилинг, са необходими 4 – 5 средни или дълбоки пилинги през интервал от 1 месец в рамките на 2 – 3 години – само през есенно-зимния период.

Важно!

 • При наличие на чести херпесни инфекции, вирусът на Herpes simplexможе да се възбуди. За да се предотвратят усложнения, се дават предварително противовирусни антибиотици.
 • На втория ден след прилагане на пилинга лицето изсъхва и все едно остарявате с 10 години. Това е така, защото сме „изгорили“ мъртвия рогов слой и трябва да мине време той да се излющи фино, но ако слагате крем, процесът ще се забави. Ето защо ние съветваме пациентите да не ползват крем поне 5 дни след пилинга и после да се започне активното хидратиране на кожата. Много добър вариант е да се използва ежедневно термалната вода и регенеративния крем ЕKYCED P.I.на фирмата URIAGE EAU THERMALE. Задължително е ползването на фотозащитни кремове.

 

Повърхностни плодови пилинги

При плодовите пилинги се използват органични киселини с натурален произход. Най-често това са Алфа-хидрокси киселини, които се съдържат в различни плодове и се наричат фруктови киселини. Гликоловата киселина е с най-малка молекулна маса и прониква най-дълбоко в кожата. Тартроновата киселина се съдържа в гроздето. Лимонената – в цитрусовите плодове. Ябълчната – в ябълките. Млечната – в млякото. Манделовата – в бадемите.

Плодовите пилинги са повърхностни и най-често от тях се използва гликоловата киселина в различни концентрации: 20%, 30%, 50%, 70%.

Пилинг с гликолова киселина

За какво е подходяща тази процедура?

Дава тургор и плътност на кожата, намалява мастната секреция, изчиства и изравнява тена. Премахва червените белези, намалява или води до изчезване на хиперпигментацията. Намалява дълбочината на бръчките. При лечение на Rosaceaв хронична фаза. Подобрява хидратацията и еластичността на кожата, антиоксидантен пилинг при пушачи, част от акне-терапия. Подходящ за много чувствителни и сухи кожи.

Какво трябва да знаете за този пилинг?

Пилингите в тази група се различават по процента на концентрация на гликолова киселина: 20%, 30%, 50%, 70%. При процедурите, винаги се започва с най-ниската концентрация и постепенно се преминава към най-високата.

Гликоловата киселина се извлича от захарната тръстика. Откриването й предизвиква революция в козметичната индустрия. Един от лидерите в производството на пилинги и кремове с гликолова киселина и други плодови киселини /AHA/ e фирмата NeoStrata®. Плодовите пилинги имат отличен ефект върху кожата с минимално лющене. Те имат няколко недостатъка: дават алергии /ситни малки червени пъпчици/ и неравномерно лющене, което се дължи на неравномерното проникване на гликоловата киселина в кожата.

Как се извършва процедурата?

Първо се започва с използването на крем с нисък процент на гликолова киселина – например 12%, например GLYCO-Aна фирмата ISIS Pharma. През първата седмица той се маже през вечер, а следващите няколко седмици – всяка вечер. Ако пациентът не покаже чувствителност към крема с гликолова киселина, тогава първо се прилага пилинг, съдържащ гликолова киселина /ГК/ с концентрация 20%, след 2 – 3 седмици се прилага пилинг с концентрация на ГК 30% и най-накрая се използва ГК със 70% концентрация.Тъй като пилингът е повърхностен, при нанасянето му почти нищо не се усеща, освен загряване и леко пощипване. След пилинга лицето е леко зачервено. Почти няма лющене или то е неравномерно поради това, че гликоловата киселина прониква неравномерно в епидермиса. Не се налага домашен престой.

Препоръчителният брой пилинги на сезон есен-зима е 4 – 8 през интервал от 20 дни. Процедурите може да се извършват и през интервал между 10 и 15 дни, като броят им зависи от проблема, който се отстранява.

Пилинг с млечна киселина

За какво е подходяща тази процедура?

При Acne Comedonica, бръчки, кожа без блясък, за стимулиране на епидермиса, за нежна кожа и изглаждащ ефект.

Какво трябва да знаете за този пилинг?

Алфа-хидрокси киселините /AHA/ се полученават от ферментирало мляко. Използват се с концентрация 30%, 40% и 50%.Това е повърхностен пилинг затова при него лющенето е почти незабележимо. Извършват се серия от 6 процедури през интервал от 10 – 15 дни

Този вид пилинг е част от всички хидратиращи процедури, тъй като много фино отстранява мъртвите рогови клетки и спомага на хидратиращите продукти да проникнат на по-голяма дълбочина в епидермиса. Може да се прилага и при чувствителни кожи, тъй като млечният пилинг е повърхностен и дава минимално лющене.

Бадемов пилинг /манделова киселина/

За какво е подходяща тази процедура?

Стимулира образуването на колаген и обновяването на тъканите. При груба, застаряла и мазна кожа. Препоръчва се на пушачи с лош тен, премахва пигментациите.

Какво трябва да знаете за този пилинг?

Повърхностен пилинг с концентрации 30%, 40%, 50%. Не причинява зачервяване или изгаряне.

Салицилов пилинг

За какво е подходяща тази процедура?

Регулира себума и има мощен антисептичен и бактериостатичен ефект при мазна и акнеична кожа с широки пори и свръхсекреция. Стимулира синтезата на колаген и обновява тъканите при застаряваща кожа и белези. За лечение на гнойни пъпки и белези от акне, хиперкератози и бръчки.

Какво трябва да знаете за този пилинг?

Повърхностен и среден с концентрации 10%, 20% и 30% на бета-хидрокси киселина /BHA/, извлечена от кората на плачеща върба. Част е от терапията за лечение на акне и белези. Дава невероятно бързи резултати на успокояване и изчезване на гнойните пъпки при акне и при по-застаряващи кожи. Предимството му е, че причинява само леко зачервяване на кожата със слабо или почти никакво лющене. След пилинга кожата бързо се възстановява и няма нужда от домашен отпуск.

Нужни са повече процедури за постигане на желания ефект. Прави се серия от 5 – 6 процедури през интервал от 15 – 20 дни.

Салициловият пилинг и билковият пилинг са най-използвани в практиката на Център за естетична дерматология „Пандерма”.

JESSNER пилинг – 14% салицилова киселина + 14% млечна киселина + 8% лимонена киселина

За какво е подходяща тази процедура?

Изсветляване и почистване кожата с почти незабелижимо лющене.

Какво трябва да знаете за този пилинг?

Много нежен и фин пилинг. Подходящ за много чувствителни и по-тъмни кожи. Прилага се и в зоната около очите и за изглаждане на фини малки бръчици. Препоръчват се 6 процедури през интервал от 2 седмици, като те се повтарят всеки есенно-зимен период.

Пируватен пилинг – 40% пируватна киселина + 10% млечна киселина

За какво е подходяща тази процедура?

За стимулиране на колагена и по-специално синтезата на нов колаген.

Какво трябва да знаете за този пилинг?

Подходящ е при по-застаряващи кожи с дълбоки и по-фини бръчици с неравномерна пигментация и старчески петна. Препоръчителният брой процедури е 6 през две седмици, като през всеки есенно-зимен период те задължително се повтарят.

Азелаинов пилинг – 20% азелаинова киселина + 20% салицилова киселина

За какво е подходяща тази процедура?

Прилага се при акнеични кожи, придружени с хиперпигментации. При мазни, себорейни кожи. При отпускане на кожата и за подмладяване.

Препоръчителният брой процедури е 6 през две седмици, като на всеки 6 месеца цикълът се повтаря.

 

Цени за пилинги

 

процедурацена
 • Пилинг PQ AGE - PromoItalia

Лице - 120.00 лв.

Шия и деколте - 250.00 лв.

 • Микродермабразио лице

80.00 лв.

 • Микродермабразио малки зони

от 20.00 до 30.00 лв.

 • Билков пилинг Alex Cosmetics

150.00 лв.

 • Пилинг Melanostop

80.00 лв.

 • Пилинг Spot Peel на цяло лице

150.00 лв.

 • Билков пилинг

80.00 лв.

 • Салицилов пилинг

80.00 - 100.лв.

 • Плодов пилинг

80.00 лв.

 • Химичен пилинг

80.00 лв.

 • Easy Peel

от 150 до 200.00 лв.

 • Dermamelan

370.00 лв.

 • Cosmelan

300.00 лв.

 

Цените са за 1 процедура.