Инжектиране на ботулинов токсин - ботокс

Отровата, която изтрива белезите на времето

За какво е подходяща тази процедура?

Ботулиновият токсин или ботокс, е най-добрият нехирургичен метод за третиране на мимическите бръчки в областта на челото, около очите, междувеждието и някои други области на лицето. Скулптурира и подмладява лицето.

Нефертити лифтинг – прилагане на ботокс на ръба на долната челюст, за повдигане на увисналата кожа и устните ъгълчета. Прилага се като превантивна мярка и не в напреднал стадий на увисване.

Още при какви случаи се прилага ботулиновият токсин: упорити мускулни спазми на клепача и лицето, третиране на белези.

Какво представлява ботулиновият токсин?

Ботулиновият токсин е невротоксин – най-силният познат на Земята. Той е синтезиран протеин от бактерията Clostridium Botulinum. В природата тя и нейните спори съществуват в безкислородна среда и загиват при по-продължителна термична обработка при минимум 100° С. Протеинът от бактерията Clostridium Botulinum притежава висока токсичност, като в миниатюрни дози блокира предаването на нервния импулс от неврона към мускулното влакно. Това води до мускулна релаксация и означава, че мускулът не се съкращава и не може да набръчква кожата, която се намира отгоре. Инжектирането на БТ в мускулите не може да предизвика негативни реакции в организма, ако се използват само легални, световно лицензирани продукти, а не нелегален ботокс с неизвестен произход, незнайна технология и концентрация, който по-късно може да се предизвика автоимунно заболяване. Ако се прилага в големи дози и много често – например на всеки два месеца - ботулиновият токсин може да предизвика образуване на антитела, които много бързо елиминират действието му. Досега няма данни за раковообразуващ /канцерогенен/ ефект.

Серотиповете на ботулиновия токсин са : A, B, C, D, E, F, G и три разновидности на серотипа А. Ботулинов токсин тип А /ВТХ-А/ /Botox®, Dysport®, Vistabel®/ е най-често използван за изглаждане на мимическите бръчки и забавяне на появата на нови. Тип В /ВТХ-В/ /Neurobloc®/ е ефективен при пациенти, резистентни към ВТХ-А.

Най-известните търговски марки на пазара са:

 • ВОТОХ® 100U ALLERGAN – Ireland,
 • VISTABEL® 50U ALLERGAN, регистриран в България,
 • Dysport® 500U IPSEN, регистриран в България.

Ботулиновият токсин трябва да се транспортира и да се съхранява при определена температура, с цел да се запази целостта на неговата двуверижна молекула. Ако тя се наруши, при инжектирането му в мускулите той няма да прояви своето действие или няма да се получи пълно изглаждане на бръчките и част от мимиката ще се запази или продължителността му на действие ще е много кратка. Ето защо е задължително да се използват само добре транспортирани и съхранявани продукти. Ние работим с официално регистрирани в Европа продукти на ботулинов токсин със сертификат за качество, състав и концентрация, клинично изпитани.

Противопоказания за прилагане на Ботокс:
 • Възпаление на кожата там, където лекарят планира да инжектира.
 • Ако се наблюдава отпадналост на мускула или загуба на мускулна маса там, където докторът възнамерява да инжектира.
 • При наличие на операции, които може да са променили мускула, който ще бъде инжектиран.
 • При глаукома.
 • Грипни състояния и прием на антибиотици.
 • Ако вземате мускулни релаксанти, антидепресанти, обърнете внимание на вашия доктор, защото те могат да засилят действието на ботулиновия токсин.
 • Бременност и кърмене.
Коя възраст е най-подходяща за започване на терапия с ботокс?

Между 30 и 55 години. В тази възрастова рамка кожата е със запазена еластичност и не увисва след релаксацията на мускулатурата. Затова опитният лекар, когато инжектира БТ на пациент над 55 години, трябва да му обясни какви са реалните възможности на ботулиновия токсин в конкретния случай и какво може той да подобри. Ако дерматологът се съобрази с недобре обмислено желание на пациента, това може и да влоши неговия външен вид за месец напред. Например фронталният мускул, който се нарича „асансьорът на челото“ и повдига мускулите на челото и веждите, ако се блокира при пациент над 55-годишна възраст, може да смъкне веждите и да му придаде за 4 – 5 месеца тъжен и нещастен вид. При жени над 55-годишна възраст много внимателно трябва да се прецени къде има смисъл да се сложи БТ. В повечето случаи се инжектират само гневната бръчка и зоната около очите, защото така поставен ботулиновият токсин повдига клепачите и отваря погледа.

Възрастта е важна, защото от нея зависи колко пъти ще си сложите БТ. Има пациенти, които са започнали с БТ още на 26 години, заради мощната мускулатура на челото и бръчките като акордеон, които се образуват при емоция. На тях трябва да им се обясни, че към 35 – 40-годишна възраст ще се наложи да им се направи ендоскопски лифтинг.

Колко на брой процедури може да се направят във времето?

Ако с ботулиновия токсин се започне след 38-годишна възраст като не се прекалява с дозата - с честота на всеки 3 – 4 месеца, могат да се приложат неограничен брой процедури. Практиката на „Пандерма“, въведена от д-р Мая Тачева, е първите 3 процедури са през интервал 5 – 6 месеца. После интервалът се увеличава на 8 месеца и накрая стигаме до един път в годината.

В повечето случаи поставяме БТ през март или май, за да може през цялото лято лицето да не прави мимики. Оставяме през януари и февруари мускулите да поработят, т. е. за кратко време пациентите са с малко бръчки, но не така дълбоки, както са били в началото. Практиката ни показва, че след първите процедури много от пациентите “забравят” да правят мимиките, които са ги довели до инжектирането на БТ.

Къде може да се инжектира ботулиновият токсин?

Само в динамичните бръчки, които се получават при съкращаване на мускулите и при изразяване на различни емоции – радост, гняв, учудване:

 • Хоризонтални бръчки на челото.
 • Гневна или „лъвска” бръчка между веждите.
 • Бръчки около очите „пачи крак“.
 • Бръчки на носа „заешки“ тип.
 • Бръчки над горната устна „баркод” бръчки.
 • Бръчки в ъгъла на устата „марионетни бръчки“.
 • Бръчки на шията „венерени пръстени“.
 • Бръчки на деколтето.

Където има съкращение на мускулатурата и последващо набръчкване на надлежащата кожа!

Къде не се инжектира ботулинов токсин?

В статичните бръчки, които се получават от загуба на обем, редукция на колаген и не са свързани с движение на подлежащите мускули:

 • Назолабиалните – от носа до устата.
 • Хоризонталните или вертикалните бръчки по бузите.

Тези бръчки се запълват само с филъри или собствена мазнина /липофилинг/ и в тях никога не се инжектира ботулинов токсин!

Как се извършва процедурата?

Ботоксът се инжектира със свръхтънка игла. Когато се „боде” в зоната около очите, при вкарването на иглата може да се получи кръвоизливче, което минава за седмица. Почти липсва болка и затова не е необходима упойка.

Процедурата се извършва само от специалисти, преминали обучение по прилагане на ботокс (ботулинов токсин). Ако манипулацията е извършена правилно, лицето запазва мимиката си и се подмладява. Очите се отварят, а веждите се повдигат. Най-сериозното усложнение е спадане на клепача, но това състояние е много рядко и след няколко седмици напълно се възстановява. Поставянето на ботулинов токсин е изкуство и лекарят трябва да има много голям опит. Преди манипулацията се маркират „работните” точки и се обяснява на пациента какво може да се получи, ако се блокират определени групи мускули. От самото начало на прегледа преди процедурата, огледалото присъства и е от значение за двете страни - доктор и пациент. Така е сигурно, че и двамата говорят за едни и същи зони и желаят да постигнат едни и същи резултати, както и че след 10 дни пациентът няма да бъде неприятно изненадан от новата си мимика. Успокоителното е, че дори пациентът да не се хареса, всичко е обратимо и след максимум 6 месеца той ще си възвърне старата мимика. Мимическите бръчки са белези на изразени емоции, а изразяването на емоции е от основно значение при общуването между хората. Нарушеното изразяване на емоции би могло да бъде пречка в правилната комуникация и разбирането. Лекарят, който поставя БТ, трябва така да извърши манипулацията, че да не промени драстично мимиката, да не я „вцепени“, а да се стреми максимално към постигане на естествен вид.

Преди да започнем процедурата, разчертаваме лицето на пациента на зони. Отбелязваме проблемните места и с маркер фиксираме точките, в които трябва да се инжектира ботулиновия токсин. Измерваме ги с линийка, за да проследим симетричността им. Снимаме лицето в спокоен вид и във вид на изразяване на емоция и чак тогава поставяме БТ. Всичко това запазваме в документация, която винаги може да даде информация кога и какво сме правили.

Задължително трябва да се работи по установените правила от клиничния опит, които са предмет на сертифицираните курсове, а това са основно:

 • да се инжектират препоръчителните дози,
 • да се поставят в точните анатомични зони,
 • да се вкарват в правилната дълбочина и ъгъл.

При стриктно придържане към тях, както и към допълнителни практики, е сигурно, че възможните усложнения са сведени до минималния риск от странични ефекти. Каквито и усложнения да се получат, процесите са обратими и отзвучават за един месец.

Важно! Обърнете внимание дали лекарят има сертификат за преминат курс за инжектиране на ботулинов токсин! Качествената процедура с ботулинов токсин е с висока цена, която няма как да бъде променена. Не си правете тази процедура в козметичен, фризьорски или СПА център! Не се доверявайте и на пътуващи из страната лекари! Вече има няколко известни случая на тежка интоксикация след инжектиране на ботулинов токсин заради неговия нерегламентиран и неясен произход. Евтините продукти могат да бъдат много опасни – да предизвикат задушаване, силно виене на свят, двойно виждане, грипоподобни симптоми и др.

Очаквани странични ефекти след инжектиране на ботулинов токсин

Често срещани:

 • Главоболие, което преминава за няколко дни.
 • След като се прояви действието на БТ, в областта на челото може да се усеща тежест или да се чувствате като с нахлупена шапка. Това може да продължи около 20 дни.
 • При поставяне на БТ в околоочната зона може да се появят отоци под очите, поради нарушено изтласкване на лимфата. Това състояние продължава от няколко дни до месец. Може да се появят допълнителни бръчки под очите.

Много рядко срещани:

 • Затваряне на клепача /птоза/ – трае около 20 дни.
 • Сълзене или сухота на очите.
 • Изкривяване на устния ъгъл.
 • Затруднено преглъщане и дишане при инжектиране на БТ в областта на шията.
 • Затруднено говорене и трудно произнасяне на определени гласни букви „о“, „у“ и др.
Грижи след процедурата
 • Не трябва да се масажират и натискат инжектираните места.
 • Препоръчва се в първите 2 – 3 часа да се засили мимиката като се свиват и разпускат мимическите мускули. Това действие помага за по-равномерното и цялостно разпределение на БТ в инжектирания мускул.
 • През първите 4 часа не бива да се лежи или главата да се навежда, тъй като е възможно ботулиновият токсин да премине в друга група мускули, поради свойството си дифузия.
 • За 24 часа не трябва да се спортува.
 • За 72 часа да не се използват активни козметични продукти със съдържание на спирт, кремове, гелове, маски, както и да не се провеждат никакви козметични процедури, пилинги, масаж на лицето.
 • След 4 месеца трябва да се направи контролен преглед, за да се определи степента на „отпускане” на ботулиновия токсин и да се назначи повторно прилагане на процедурата. При мъжете, поради мощната мускулатура, трябва да се направят 3 поредни процедури през 4 – 5 месеца.
Кога се вижда ефектът?

Действието на ботулиновия токсин се проявява от 4 до 10 дни след процедурата. Максималният ефект се наблюдава обикновено от 1 до 2 седмици след процедурата.

Продължителност на ефекта

В зависимост от типа мускулатура, ефектът продължава от 4 до 6 месеца. При някои пациенти е възможно и до 8 месеца след първата процедура. При всяка следваща апликация действието е 1 година. След 6 - 8 процедури има трайно изглаждане на мимическите бръчки и могат да минат години преди да се предприемат следващи стъпки в грижата за красотата и свежия вид на лицето.

Най-бързо отпуска зоната около очите – между 3 или 4 месеца. Ако се налага корекция, тя може да се направи 12 и не по-късно от 15 дни след инжектирането. Ако пациентът не е доволен от резултата и БТ не го е „хванал“ добре, повторна процедура може да се направи чак след 3 месеца.

Различните пациенти имат различен мускулен тонус, т. е. различна сила на съкращение на мускулите. Има 3 типа тонус: кинетичен, хиперкинетичен и хипертоничен /свръхповишен мускулен тонус/. В зависимост от областта на третиране, пациентите могат да бъдат хиперкинетични в една област, а в друга хипокинетични, така че дозата се определя индивидуално според мускулните показатели.

Кинетичният пациентказва: „Аз движа мускулите си, когато искам“. При него има съответствие между емоция и мимика. Ако пациентът иска да изрази изненада, докато говори, челото се набръчква, веждите се повдигат. Събеседникът му разбира лесно това, което се казва и изразява. При липса на мимика, т. е. в спокойно състояние, пациентът няма бръчки и не се забелязват линии. Продължителността на ефекта при кинетичните пациенти е най-дълга – може да достигне до 7 – 9 месеца, а понякога и година. Затова при тях процедурата се провежда веднъж годишно. След нея бръчките напълно се изглаждат. Даже и линиите изчезват. В тези случаи и пациентът, и терапевтът са много доволни.

При хиперкинетичните пациентиняма съответствие между мускулната контракция и изразяваната емоция. Свиването на мускулите предхожда желаната емоция – т. е. може да се появи контракция на мускула, без да има емоция. При хиперкинетичните хора дори при спокоен разговор мускулите на лицето неволно се свиват: челото се сбръчква, гневната бръчка между веждите се задълбочава без провокацията на чувства като гняв, изненада или друго. При липса на мимика и в спокойно състояние пациентът няма бръчки, но се забелязват съвсем фини линийки, които след процедурата изчезват.Трайността на БТ ефекта е от 4 до 6 месеца, дори и по-малко, но честото прилагане на БТ може да доведе до образуване на антитела и до невъзможност на мускулатурата да се релаксира, т. е. процедурата да не подейства. Хиперкинетичните пациенти са жертва на своята свръхмускулна контракция и затова най-често те си правят БТ два пъти в годината, като първите пъти може да не се постигне пълна релаксация на мускулите, например на гневната бръчка. Затова е необходима корекция след 12 дни и, ако пак няма пълно заглаждане, се допопълва с хиалуронова киселина.

Хипертоничните пациентистрадат от свръхмускулна контракция – мускулите са много мощни и правят дълбоки бръчки. Гневната бръчка, или т. нар. „лъвска бръчка“, при тях е свръхразвита и те винаги сякаш гледат навъсено и сърдито, дори когато са в прекрасно настроение. При тях изразът на емоцията е нарушен от неспособността на някои мускули да се отпуснат. Някои от тях са с толкова мощна гневна бръчка, че както споделят, от този денонощен намръщен вид имат непрекъснато напрежение в очите и главоболие. При такива пациенти борбата за пълна релаксация не приключва след първата, а много често и след повторната корекция. Пациентът все още има лека мимика. Тогава не само пациентът е разочарован, но и терапевтът е недоволен. На хипертоничните пациенти и процедурата за изглаждане на бръчките коства много повече финанси, отколкото при останалите типове – кинетични и хиперкинетични. Ето защо при две приятелки, които имат различен тип мускулатура, ефектът на БТ може да има различна продължителност. Те са заплатили различна цена за процедурата в зависимост от това какво количество ботокс им е поставено.

Какво трябва да се направи за пълно изглаждане на бръчките при хипертоничните пациенти?

Процедура І

 • Поставя се ботулинов токсин.
 • След 12 дни се прави корекция.
 • След 20 дни се запълва с хиалуронова киселина.

Процедура ІІ

 • След 3 – 4 месеца се поставя повторно БТ, но с по-висока доза от първоначалната.
 • След 12 дни се прави повторна корекция, ако има нужда.
 • След 20 дни се запълва с хиалуронова киселина.

След втората процедура със сигурност мускулатурата се релаксира.

Процедура ІІІ

 • След 5 – 6 месеца се поставя отново БТ, като най-често вече няма корекции и запълване с хиалуронова киселина.
Защо процедурата с ботулинов токсин е една от най-предпочитаните?
 • Процедурата е най-добрият нехирургичен метод за третиране на мимически бръчки в областта на челото, около очите и между веждите.
 • Процедурата е кратка – около 10 – 15 минути. При поставянето няма видими белези освен малки подутини, като при изстискване на пъпка, които минават до един час. Затова манипулацията може да се извърши и в обедната почивка на пациента.
 • Действието на БТ се развива за 10 – 15 дни. Промяната във външния вид на пациента е категорично положителна, без околните да разбират на какво тя се дължи.
 • С помощта на БТ лицето се освежава и драстично се подмладява: веждите се повдигат, очите се отварят, сърдитият и намръщен вид изчезва.
 • Няма друга процедура, при която без нараняване на кожата, бръчките да изчезнат 100 % за 4 – 6 месеца.
Третиране на мимически бръчки на мъже с Vistabel® - БТ тип А

Много е важно в коя възраст, и в зависимост от състоянието на кожата, се предприемат първите сериозни мерки за подмладяване и забавяне на стареенето: третиране с лазери, пилинги, избелващи кремове (заради възрастовата пигментация), поставяне на филъри и ботулинов токсин. Заради по-мощната мускулатура при мъжете, мимическите бръчки се появяват по-рано. Най-силно те са изразени в областта около очите - така наречения „пачи крак”. Ако при жените стремежът е да се повдигнат веждите, да се „отвори” окото и да се повдигне леко горната устна, тази техника при мъжете ще доведе до „картинка” - мъж с учудена физиономия и леко нацупени устни. Това определено няма да се хареса на никого.

Правила при поставянето на ботулинов токсин при мъжете
 • Поради мощната мускулатура, дозата ботулинов токсин, поставена на зона, е двойно по-голяма от тази при жените.
 • За да се изгладят бръчките на челото без да се повдигат веждите, се слага ботулинов токсин равномерно от край до край по цялото чело.
 • В самата инжекция не може да се слага анестетик, защото се разваля качеството на веществото. Поради това, че се инжектира доста дълбоко, местната упойка не е ефективна. Болката при поставяне на ботулинов токсин не е много силна и може да се сравни с изстискването на гнойна пъпка.
 • Поради по-мощната мускулатура, и съответно по-дълбоките мимически бръчки, е добре през първата година първите 3 процедури да бъдат правени през 4-5 месеца, а не както е при жените през 6-7 месеца.

Модел: 46 годишен мъж, чиято кожа системно и дълго време е била излагана на слънце. Това е първата му процедура за поставяне на ботулинов токсин.

Преди поставяне на ботулинов токсин и резултат на десетия ден от поставянето

Стъпка 1:

Определяне и маркиране точките на поставяне на ботулинов токсин в зоните за третиране

Определяне и маркиране точките на поставяне на ботулинов токсин в зоните за третиране - гневна бръчка и бръчки тип “пачи крак”.

Стъпка 2:

Поставяне на Vistabel® в зоните за третиране.

Поставяне на Vistabel® в зоните за третиране. При едно убождане се третира 1 кв.см. кожна площ. В гневната бръчка са използвани 25 единици, същото количество и в бръчките тип „пачи крак”.

Стъпка 3:

Резултат на шестия ден от процедурата
Резултат на шестия ден от процедурата

 

Цени за инжектиране на ботулинов токсин

процедурацена
 • Мимически бръчки около очи

300.00 лв.

 • Мимически бръчки по чело

250.00 лв.

 • Гневна бръчка

от 200.00 до 250.00 лв.

 • Лице - чело, очи, гневна бръчка

500.00 до 650.00 лв.

 

 

 

Цените са за 1 процедура. При натоварен график за филъри, ботокс и плазмо-терапия се заплаща 50% капаро.