Лазерно лечение на гъбички по ноктите

Клинична картина

Оникомикозата /Onychomycosis/ е сред най-често срещаните дерматологични заболявания. Това е гъбична инфекция на нокътния апарат, включваща трихофитни, микроспорни, епидермофитни и плесенни видове. Пръстите на краката са засегнати в 80% от всички случаи на оникомикоза, защото обувките създават тъмна, топла и влажна среда, която е идеална за растежа на гъбичките. При 90% от случаите е налична дерматофитна инфекция, причинена от Trychophyton rubrum. Гъбичната инфекция на ноктите може да започне като участък с променен цвят, бял или жълт, под ръба на нокътя. Ензимите, секретирани от гъбичките, разграждат нокътния кератин.Тъй като гъбичките проникват все по-дълбоко в нокътя, това води до промяна на цвета и до удебеляване и ронещи се краища. Податливостта към инфекция на ноктите се увеличава с остаряване на човешкия организъм, тъй като ноктите стават по-малко еластични и микроскопичните пукнатини в тях се образуват все по-лесно и по-често, а това е предпоставка за навлизане на гъбичките. Лабораторната диагноза изисква и се състои от микроскопска визуализация на гъбичните елементи в нокътната проба и тъканна култура, за да се идентифицират видовете, причинители на инфекцията.

Резултат от посявка на нокътна култура за дерматофити
Резултат от посявка на нокътна култура за дерматофити

Видове терапии

Традиционните включват външно /локално/ и вътрешно /системно/ лечение с антимикотични препарати. Тези фармакологични терапии са високо токсични и често дават много странични ефекти на целия организъм.

Нов метод се базира на неоспорими доказателства /ex-vivo and in-vivo/ за пигментно свързана фототермолиза на trichophyton rubrum /T.rubrum/, която може да се предизвика от светлинно облъчване в диапазона от 530 до 1100 нм. Облъчването на засегнатия нокътен участък със сноп лъчи, термично деактивира патогенните микроорганизми, без да причинява външни поражения. Съгласно принципа на селективната фототермолиза такова облъчване, абсорбирано от набелязаната мишена, се превръща в топлинна енергия, която деактивира паразитния организъм, като го унищожава напълно или го прави неспособен да нараства и да се възпроизвежда. Количеството енергия и съответно топлината, вкарана в нокътното тяло и легло, трябва да бъде достатъчна, за да постигне деактивация на гъбичките, но недостатъчна да предизвика увреждане на околната тъкан.Този ключов фактор се нарича Време за термична релаксация /TRT/.

Лазерното премахване на гъбички по ноктите има много предимства пред другите методи: на първо място са бързите резултати с минимален дискомфорт, липсата на странични ефекти – за разлика от противогъбичните медикаменти, и не на последно място удължената защита към повторна инфекция.

Как се извършва процедурата?

Процедурата започва с третиране на засегнатите нокти с високоефективен лазер, предизвикващ микрокавитация и акустични шокови вълни, които унищожават гъбичните спори и възстановяват нокътното легло. Следва третиране с втори вид лазер, близък до инфрачервения спектър, водещ до термична деактивация на микроорганизмите над нокътното легло.

Цени за лазерно лечение на гъбички под ноктите

процедура цена
  • Лечение на 1 нокът

30.00 лв.

  • Лечение на 2 нокътя

50.00 лв.

  • Лечение на 10 нокътя

100.00 лв.


Цените са за 1 процедура.