Лазерна епилация и фотоепилация

Подходящи за всички зони по тялото

Космите създават проблеми на значителна част от съвременните хора. Всички познати методи за трайно премахване на окосмяването целят разрушаване на космения фоликул чез силното му загряване.

Най-старият познат и действащ метод е „електроигла”. Прилага се все по-рядко, но е единственият за трайно премахване на светли и бели косми. В момента най-успешният метод за радикално премахване на нежеланото окосмяване е лазерната и фото-епилацията. Базира се на механизма на фотоселективната термолиза. В същността си, лазерната епилация и фотоепилацията са един метод и резултатите от него зависят от качеството на използвания апарат, а не от това дали е „лазер” или „фото”. Лазерното лъчение и светлинното лъчение със строго определен спектрален диапазон се поглъщат от пигментното вещество меланин в космите. Пигментът поема светлината, превръща я в топлина и получената висока температура уврежда космения фоликул. Ако фоликулът бъде унищожен 100%, на съответното място косъм повече не расте.

Намаляването на окосмяването е дългосрочен процес, а не еднократна процедура.

Това се дължи на два факта:

  • Растежът на космите преминава през три фази: Anagen-активна фаза на растеж, Catagen-фаза на изсъхване на космения фоликул и Telogen-фаза на покой.
  • Космите не растат едновременно. Във всеки момент върху даден окосмен участък само малка част от космите имат развити фоликули в активна фаза и точно те са реалната цел на облъчването. За останалите косми, които са в другите фази, процедурата няма траен ефект. Ето защо при обезкосмяването се правят по няколко процедури във всяка зона, определена за третиране. При част от пациентите не е възможно 100% завинаги унищожаване на космите в даден участък. След определен брой процедури, различен за всеки човек и зона по тялото, се постига голямо и трайно разреждане на космите. Остават единични фини косъмчета като мъх. След всяка процедура се наблюдават няколко ефекта: процент разреждане, забавяне на растежа, изтъняване на космите. Проблемът с подкожните косми и появяващите се на тези места пъпки се решава още след първите 1 – 2 процедури. Съпътстващо цялостно се подобрява състоянието на кожата в обработвания участък. Ако е имало хиперпигментни петна, те изсветляват или напълно се заличават. Това е възможно, само ако процедурите се извършват със специален комбиниран накрайник за фотоепилация. Ефектът от третирането е комплексен и се изразява в постепенно редуциране на окосмяването след всяка процедура. Космите изтъняват, изсветляват и забавят растежа си. След няколко процедури се постига от 50 до 70 % постоянно разреждане на окосмяването в третираната зона, като това което остава да расте е фин мъх.