Важно за епилацията

При процедурата окосмената зона на тялото се облъчва със съответен накрайник на апарат за лазерна или за фотоепилация. В Център за естетична дерматология „Пандерма”, лазерната епилация се прави с най-качественият диоден апарат LIGHT SHEER - ненадминат по своите характеристики. Фотоепилацията се прави с професионалнен апарат I2PL система Ellipse FLEX PPT. Датската ELLIPSE A/S е един от основателите на IPL-технологията и първият производител в Европа на апарати за фотоепилация. Има повече от 15 годишен опит с доказани клинични резултати за висока ефективност и максимална безопасност. С тези апарати работят най-престижните дерматологични клиники в Европа.

Продължителност на процедурата

Големината на апликатора за фотоепилация на системите Ellipse позволява обработването на големи зони възможно най-бързо:

  • горна устна + брада - 5 мин.
  • ръце - 15 мин.
  • бикини - 5 мин.
  • крака - 30 мин.

Процедурата не е болезнена. На места се усеща леко парване за части от секундата. След манипулацията е нормално в третирания участък да се усеща леко затопляне и може да се появи зачервяване, което изчезва до няколко часа.

Колко процедури са необходими

Броят на процедурите при всеки пациент е различен, защото зависи от индивидуални фактори като цвят на космите, цвят на кожата, хормонален дисбаланс, зона на тялото, както и от лична преценка кога третираната зона вече е достатъчно обезкосмена. Някои пациенти спират процедурите при 80% – 90% разреждане на космите, а други продължават да идват 1 – 2 пъти в годината на поддръжка .

Нормата показва, че за постигане на 70% – 90% разреждане на космите, са необходими средно от 5 до 10 процедури с интервал между тях от 3 до 8 седмици. Най-трудно и бавно се повлияват зоната около устните и брадичката. При наличие на хормонален дисбаланс и прием на стимулиращи хормонални медикаменти, броят на нужните процедури не може да бъде предварително определен. Стандартно на третирането се повлияват тъмните косми върху не много пигментирана кожа.

Възможни странични ефекти

Хиперпигментни, по-тъмни петна могат да се получат на мястото на зачервените участъци, ако те не се предпазват от облъчване в солариум или при излагане на слънце за повече от 15 минути. При по-тъмни кожи може да се получат хипопигментни, по-светли петна.

Грижи за обработената зона

Ако след лазерна и фотоепилация третираният участък е зачервен, той не бива да се излага на слънце или солариум. Рискът е от хиперпигментация. Под излагане на слънце се разбира директно облъчване по-дълго от 15 минути. Ограничението важи, докато мястото е зачервено. Третираната зона не трябва да се мие с гореща вода и сапун. Не е желателно посещението на сауна или парна баня. Ограничението важи до 24 часа след лазерна и фотоепилация. Не трябва да се прилагат каквито и да е пилингови процедури и да се използват пилинг-кремове. Ограничението важи, докато мястото е зачервено.

Противопоказания

Процедура за обезкосмяване не се извършва при раздразнена, възпалена и разранена кожа. Лазерна и фотоепилация не се извършва при бременност.

Важни особености

Лазерната и фотоепилацията не е универсален метод. Той е подходящ и ефективен за светла кожа с тъмни косми. Тъй като „тъмно” и „светло” са общи понятия, в около 30% от случаите е трудно да се прецени „на око” дали лазерната или фотоепилацията ще бъде ефективна. По тази причина на пациента се прави тест, като се третира малък окосмен участък от тялото му. Ако половината или повече от космите не се повлияват, се смята, че този метод не е ефективен за конкретния случай.

При наличие на тен вследствие на УВ-облъчване след море или солариум и при кожа с фототип ІV, V и VІ, има риск от изгаряне и хипопигментация. За да се сведе до минимум този риск, 1 ден преди процедурата трябва да се направи тест. По правило не се препоръчва лазерна и фотоепилация най-малко 1 месец след море или солариум, но за любителите на силния тен това ограничение може да отпадне благодарение на една технологична новост. В България, в Център за естетична дерматология "Пандерма", има уникален накрайник за тъмни кожи - HR-D, разработен от ELLIPSE A/S. С него без риск може да се прави епилация веднага след море или солариум, също така на мулати и чернокожи.